FIGYELEM!!!

Az oldal még szerkesztés alatt áll!
Az érdemi munkát még nem kezdtük el, egyelőre azokról a terményekről gyűjtök információkat, melyeket termesztünk.
Nem tudom, hogy mikorra érem utol magam... Apukám megint vetőmagért ment...

2010. február 9., kedd

A Padlizsán




A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába, a csucsor (Solanum) nemzetségbe tartozó növényfaj, zöldségnövény.


Elnevezései


A padlizsán név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, Erdélyben vinete vagy vinetta néven ismert.

Az USA-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában eggplant-nak, azaz „tojásgyümölcsnek” nevezik, mert a 18. századi európai változatok termése fehér vagy sárga volt, és liba- vagy tyúktojásra hasonlított. Az indiai és a dél-afrikai angolban brinjal-ként ismerik. Francia neve aubergine, amely a katalán albergínia szóból származik. Ez - a padlizsán szóhoz hasonlóan - az arab al-badinjan-ból ered, amely a perzsa badin-gan alakon keresztül a szanszkrit vatin-ganah kifejezésből származik.


Jellemzői


Egynyári növény. Kelet-Indiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, de Magyarországon is egyre jobban kedvelik és termesztik. Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is. Bokra 40–100 cm magas, fásodó szára elágazik. A termés színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete; formája gömbszerű vagy hosszúkás. Környezeti igénye megegyezik a paprikáéval. Akkor szedjük, ha a sötétlila termése elérte a teljes nagyságát és fényes felületű. Amikor már fénytelen és a magok barnák, rágós és kesernyés lehet a húsa. Július végétől a fagyok beálltáig terem.


Felhasználása


Kitűnő előétel, saláta, kirántva, palacsintatésztában megforgatva és kisütve, vagy rakottan főétel, levesbe is főzhető, főzeléknek, de töltve, és párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő.
A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű.
A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. A legismertebbek:
muszaka (görög)
ratatouille (francia, provanszi)
escalivada (katalán)
vinetta vagy vinetesaláta (román és erdélyi magyar)




1 megjegyzés:

sedith írta...

Szia, Virág!
Igen, én a saját listámba már feltettelek és a Feedjit azt mutatja, hogy az én oldalamról érkezgetnek a látogatók.
Nem, a gyűjtőoldalra még nem ajánlottalak be, mivel írtad, hogy még nem úgy "nézel ki", ahogy szeretnél, és főleg, hogy még inkább csak ismertető jellegű dolgokat írtál. Az azért mégiscsak a gasztroblogok gyűjtőoldala és ha majd lesznek időnként receptjeid is, akkor semmi baj, ha más jellegű írások is születnek. És még a másik recepteknek a linkjeit sem látom; ha beajánlanálak szerintem sokan letámadnának, az meg nem jó, már indulásnál.

Amikről feltettél ismertetőt, ezeket ti mind termesztitek? Az Angelikáról csak hallottam, de fogalmam sem volt, hogy néz ki, mire jó.
Puszi
Remélem, jól vagytok, a másik naplódban nem jártam pár napja!