FIGYELEM!!!

Az oldal még szerkesztés alatt áll!
Az érdemi munkát még nem kezdtük el, egyelőre azokról a terményekről gyűjtök információkat, melyeket termesztünk.
Nem tudom, hogy mikorra érem utol magam... Apukám megint vetőmagért ment...

2010. február 6., szombat

Ötletek a karalábé felhasználására

Kiemelkedő vitamintartalma miatt a karalábét érdemes minél többféle módon elsősorban nyersen fogyasztani. A zsenge gumók elrágcsálása a fogazatot is kellemesen edzett állapotban tartja. Gyerekeknek vágjuk csíkokra, szeletekre. Felkockázva nyers ízével feldobja a nyári salátákat.

A nagyobb gumókból érdemes főzeléket készíteni, vagy megtölteni. Vegyes levesek nélkülözhetetlen kelléke. Egyes helyeken rizses gombóccal töltik, amelyet fűszeres lében főznek puhára.

Próbáljuk ki burgonyával együtt dinsztelve; vagy rövid előfőzés után akár ki is ránthatjuk. Enyhén borsos ízéhez kellemesen társul a borsikafű, lestyán, petrezselyem.

Feltétlenül hasznosítsuk a levelét. Nyersen összevágva tegyük salátába, vagy készítsünk vele vajas-túrós krémet. Együttfőzhetjük a gumóval bármilyen ételben. Felmagzott karalábénk sárgás virágbimbóit salátába tehetjük.


Receptek

Karalábé-krémleves


Hozzávalók:

2 fiatal karalábé, kockára vágva

1 burgonya, feldarabolva

1 fej vöröshagyma, apróra vágva

1 Ek olaj

700 ml víz (zöldségalaplé)

150 ml tejszín

ízlés szerint só, borsikafű és petrezselyemlevél

Az olajban megdinsztelt hagymához hozzáadju

k a zöldségeket. Rövid pirítás után öntsük fel a lével, majd puhulásig főzzük. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt és a fűszereket, majd pürésítsük. Egészben hagyott petrezselyem-levelekkel tálaljuk.



Töltött karalábé




Hozzávalók:

4 db közepesen nagy karalábé meghámozva

3 vöröshagyma, apróra vágva

3 gerezd fokhagyma, összenyomva

500g gomba, apróra vágva

1 száraz kifli, felkockázva

2 tojás

3 dl tejföl

5 dl zöldségleves alaplé (víz)

só, borsikafű, kakukkfű, lestyán, ízlés szerint

olaj

A karalábét sós vízben 10-15 perc alatt félpuhára főzzük. Amíg kihűl, az olajon megdinszteljük a hagymát, beleadjuk a gombát és pár percig együtt pirítjuk. Beleforgatjuk a száraz kiflit, majd hagyjuk kihűlni.

Óvatosan egyenesítsük ki a karalábék alját, hogy megálljanak, majd kivájjuk a közepüket. A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük.

A töltelékhez hozzákeverjük az egyik tojást és a fűszereket. Megtöltjük a karalábékat és kiolajozott tűzálló tálba helyezzük őket. Leöntjük az alaplével, és 40-45 percig letakarva sütjük. A tejfölt összekeverjük a másik tojással, és ráöntjük a karalábé tetejére. Újabb 15-20 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések: