Kiemelkedő vitamintartalma miatt a karalábét érdemes minél többféle módon elsősorban nyersen fogyasztani. A zsenge gumók elrágcsálása a fogazatot is kellemesen edzett állapotban tartja. Gyerekeknek vágjuk csíkokra, szeletekre. Felkockázva nyers ízével feldobja a nyári salátákat.
A nagyobb gumókból érdemes főzeléket készíteni, vagy megtölteni. Vegyes levesek nélkülözhetetlen kelléke. Egyes helyeken rizses gombóccal töltik, amelyet fűszeres lében főznek puhára.
Próbáljuk ki burgonyával együtt dinsztelve; vagy rövid előfőzés után akár ki is ránthatjuk. Enyhén borsos ízéhez kellemesen társul a borsikafű, lestyán, petrezselyem.
Feltétlenül hasznosítsuk a levelét. Nyersen összevágva tegyük salátába, vagy készítsünk vele vajas-túrós krémet. Együttfőzhetjük a gumóval bármilyen ételben. Felmagzott karalábénk sárgás virágbimbóit salátába tehetjük.
Receptek
Karalábé-krémleves
Hozzávalók:
2 fiatal karalábé, kockára vágva
1 burgonya, feldarabolva
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 Ek olaj
700 ml víz (zöldségalaplé)
150 ml tejszín
ízlés szerint só, borsikafű és petrezselyemlevél
Az olajban megdinsztelt hagymához hozzáadju
k a zöldségeket. Rövid pirítás után öntsük fel a lével, majd puhulásig főzzük. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt és a fűszereket, majd pürésítsük. Egészben hagyott petrezselyem-levelekkel tálaljuk.
Töltött karalábé
Hozzávalók:
4 db közepesen nagy karalábé meghámozva
3 vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, összenyomva
500g gomba, apróra vágva
1 száraz kifli, felkockázva
2 tojás
só, borsikafű, kakukkfű, lestyán, ízlés szerint
olaj
A karalábét sós vízben 10-15 perc alatt félpuhára főzzük. Amíg kihűl, az olajon megdinszteljük a hagymát, beleadjuk a gombát és pár percig együtt pirítjuk. Beleforgatjuk a száraz kiflit, majd hagyjuk kihűlni.
Óvatosan egyenesítsük ki a karalábék alját, hogy megálljanak, majd kivájjuk a közepüket. A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük.
A töltelékhez hozzákeverjük az egyik tojást és a fűszereket. Megtöltjük a karalábékat és kiolajozott tűzálló tálba helyezzük őket. Leöntjük az alaplével, és 40-45 percig letakarva sütjük. A tejfölt összekeverjük a másik tojással, és ráöntjük a karalábé tetejére. Újabb 15-20 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése